Ogrzewanie dimu czy biura stanowi nie lada problem, trzeba pamiętać o dokładaniu do pieca, wybieraniu popiołu, systematycznym pilnowaniu i sprawdzaniu, czy w piecu nadal się pali. Jest to nużące i sprawia, że okres zimowy jawi się jako gehenna. Tego wszystkiego można uniknąć, wyposażając budynek w piec z podajnikiem. Taki piec charakteryzuje się tym, iż sam dba o to, aby cały czas było ciepło, palił się ogień, a to wszystko jest możliwe dzięki podajnikowi paliwa, zamontowanemu w takim piecu. Na ogół takie piece przystosowane są do spalania eko-groszku, mają wysoką efektywność energetyczną, a więc są oszczędne i ekonomiczne, a pojemność zbiornika na opał, zamontowanego w takim piecu wystarcza na 6 - 10 dni palenia. Wydajność zbiornika zależy od temperatury na zewnątrz i od tej, jaką chcemy osiągnąć wewnątrz budynku. Taki piec z podajnikiem jest niezwykle prosty w obsłudze, Ogranicza się ona jedynie do uzupełnienia zapasu paliwa grzewczego i okresowego usunięcia popiołu, powstałego w procesie spalania.